Fakta om spil

Hvordan udvikles Ludomani?

I Danmark spiller vi hvert år for omkring 50 milliarder kr. og det skønnes, at der er omkring 100.000 mennesker med spilleproblemer eller som lider af spilleafhængighed (SFI 2006).

Vi møder spillene hele tiden

Spil er overalt – i kiosken, på telefonen, på nettet eller på tv. Det er lige ved hånden, bogstavelig talt, døgnet rundt. Netop tilgængeligheden af spil og spillesteder, er en af de faktorer, som har betydning for risikoen, i forhold til at udvikle et spilproblem. Jo større tilgængelighed, des større risiko.

Spilleafhængighed

Ludomani kaldes også for spilleafhængighed og handler udelukkende om gevinstgivende pengespil. Spil har en stemningsændrende effekt, som kan være stærkt vanedannende og det er en af grundene til, at man kan få problemer med det. Det er den stemningsændring man opnår ved spillet, man i sidste ende bliver afhængig af – ikke selve spillet. Spillet er blot det redskab, der bibringer stemningsændringen.

For nogle spiller er målet, at opnå et ”kick” – en lykkefølelse eller eufori. For andre spillere er målet snarere at opnå en form for bedøvelse ved spillet. De bruger spillet til en flugt fra hverdagen. En hverdag som spilleren måske oplever som ensom, kedelig eller problematisk. Hvis du kan nikke genkendende til noget af dette, kan du have god grund til at kigge nærmere på dit spil.

Ludomanien udvikler sig

Ludomani udvikler sig typisk fra at være uproblematisk spil til risikospil og videre til problemspil, hvor det i sidste ende kan blive til ludomani. Dette tager typisk flere år, men for nogle går det hurtigere. Ludomani kan have mange alvorlige konsekvenser, både for spilleren og de pårørende, og det kan gå hårdt ud over uddannelse, job, familie, venner, selvagtelse mv.

Derfor er det vigtigt at sætte ind så tidligt som muligt og før spillet udvikler sig til ludomani. Behandlingen af ludomani er gratis og anonymt for alle, så man kan altid kontakte os, hvis man har nogle spørgsmål eller søger råd.

Hjælpen er GRATIS og uforpligtende - RING 33 21 73 00

Læs mere om de 4 forskellige grader af spilleaktivitet:

Uproblematisk spil/tilfældigt:

Her opleves spil udelukkende som underholdning, og der bruges ikke meget tid eller penge på det. Det er tilfældigt, hvornår der spilles.

Risikospil/ rutine:

Spillet er blevet en fast aktivitet, hvor der bruges flere penge og mere tid på at spille og planlægge det. Der er måske oprettet en spillekonto. Spillet er blevet en fast rutine og fylder i dit liv, men er stadigt uden problemer for dig.

Problemspil:

Spillet er begyndt at give dig problemer. Du bruger lidt for meget tid og penge på det. Økonomien presses måske til grænsen og nogen gange over. Måske opleves spillet ikke længere som noget, der bare vælges for sjov, men som noget du er nødt til at gøre. Måske begynder familien at reagere, fordi du er fraværende og humørsvingende. Du vælger måske også din omgangskreds efter, hvem der spiller og hvem der ikke spiller.

Ludomani/ spilleafhængighed:

For ludomanen er spillet blevet en altdominerende aktivitet, der griber ind i mange aspekter af livet. Familie, job, uddannelse, venner og tidligere aktiviteter tilsidesættes. Ludomanen vil være optaget af at vinde det tabte tilbage og kan ikke stoppe eller begrænse spillet. Konsekvenserne bliver uoverskuelige.

Er jeg ludoman?

Du kan få stillet diagnosen Ludomani hvis du opfylder fire eller flere af diagnosekriterierne.

GRATIS hjælp og behandling

Hos Frederiksberg Centeret tilbyder vi rådgivning om, og behandling af, Ludomani.
Vores hjælp er helt GRATIS og starter altid med en uforpligtende samtale.

Frederiksberg Centeret er landets største private dagbehandlingscenter og vi har behandlet for afhængigheder siden år 1990

Hjælp til pårørende

De pårørende er ofte stærkt påvirkede af en problematisk spilleadfærd, og de konsekvenser spillet kan have for familien.

Hos os kan du også henvende dig som pårørende – og få råd og vejledning til hvordan du bedst håndtere din situation.

Du er velkommen til at ringe, hvis du vil vide mere – Det er helt anonymt og uforpligtende.

33 21 73 00

R.O.F.U.S

Registeret Over Frivilligt Udelukkede Spillere

I ROFUS kan du frivilligt registrere dig med NemID, hvis du ønsker at udelukke dig midlertidigt eller endeligt fra at kunne spille i Danmark.

Du har følgende muligheder:

  • Tag en 24 timers spilpause
  • Midlertidig udelukkelse på 1, 3 eller 6 måneder
  • Endelig udelukkelse

Ønsker du at høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig?

Ring til os - 33 21 73 00